A koktélkészítés elképzelhetetlen jég nélkül! A jégkockákat mindenki imádja, nem csak, mert kellemesen hűsítenek, hanem mert szemet gyönyörködtető küllemükkel még csábítóbbá varázsolják az italokat. Sok vendéglátóhely tulajdonos nem érzi át a jég fontosságát az elsőrangú koktélok készítésében. Csak azok a mixerek és baristak, akik valóban értik az oldódás és hőmérséklet szerepét, tudják, hogy a jég minősége és formája mennyire meghatározó a minőségi jeges italok esetében, a megfelelő hígítás és hűtés elérésében. A jég jelentősen befolyásolja az italok hőmérsékletét, textúráját, mennyiségét, valamint az elkészítési módját és idejét. Nem csupán az ízvilágra hatnak, hanem a látványra is. Egyes koktéloknál az a legfontosabb, hogy a jég minél lassabban olvadjon, és ne hígítsa az italt, míg más italoknál éppen az a cél, hogy a jég oldódásával párhuzamosan az ital íze is megváltozzon. A profi mixerek ezt pontosan tudják, ezért gondosan választják ki a szükséges jeget.